Featured Video Play Icon

‘LEAVING NEVERLAND’: El documental que qüestiona el llegat del rei del pop

Neverland, en català la Terra de Mai Més, és el nom que va inventar l'escriptor escocès J.M. Barrie (autor del famosíssim conte de Peter Pan) per a definir una illa imaginària en la qual habitaven tota classe d'éssers fantàstics a més dels famosos nens perduts. En l'imaginari de Barrie, aquests nens no creixien mai i vivien aliens a qualsevol responsabilitat o regla del món real. En els anys 80, Michael Jackson -“un Peter Pan en el seu cor”, segons les seves paraules- adquiria un ranxo de 1.300 hectàrees per a convertir-lo en la seva llar i en un gegantí parc d'atraccions (tenia dos llacs artificials, un zoo o una línia ferroviària amb la seva pròpia estació). Havia aconseguit crear el seu propi Neverland. Si el rei del pop es considerava un Peter Pan del segle XX, quins van ser els seus nens perduts?

D

esprés de visionar el documental dirigit per Dan Reed, Leaving Neverland, i escoltar el relat dels seus dos protagonistes, Wade Robson i James Safechuck, sobre els nombrosos abusos sexuals que van sofrir per part del cantant, molts consideren que són nens perduts perquè van perdre la seva infància i la seva innocència (en paraules, també, de la mare d’un d’ells), encara que no fossin conscients en aquell moment o no volguessin fer públic l’infern que van viure fins a anys després.

Durant les més de quatre hores que dura el documental, Wade i James – que no han rebut compensació econòmica pel seu testimoniatge- expliquen com van conèixer al rei del pop

Leaving Neverland no deixa indiferent a ningú. Des de la seva estrena al Festival de Sundance el 25 de gener (i a HBO el passat 3 de març), un autèntic terratrèmol ha recorregut des de les xarxes socials fins a cada racó de la memòria de qualsevol aficionat o no a la música.

 

Durant les més de quatre hores que dura el documental, Wade i James – que no han rebut compensació econòmica pel seu testimoniatge- expliquen com van conèixer al rei del pop i com es va anar forjant un estret vincle amb ell, tant per la seva part com per la de les seves famílies, que passaven temporades al famós ranxo.

Els dos protagonistes del documental coincideixen en que van ser nens prodigi, com molts consideren al mateix Michael. Wade era un ballarí sorprenent que va conèixer a Jackson quan va guanyar un concurs d’imitadors al seu país natal, Austràlia, i allà va començar no només una col·laboració professional, sinó una íntima amistat que es va intensificar quan el petit es va mudar amb la seva família a Los Angeles. James, per la seva banda, va ser seleccionat com a actor en un anunci de Pepsi que protagonitzava Michael Jackson. Allí es van conèixer i, també, van iniciar una relació que va durar diversos anys.

A més dels testimoniatges de Wade i James, el documental inclou entrevistes amb les seves famílies i una gran quantitat de material d’arxiu (fotografies, vídeos domèstics, trucades telefòniques, faxos, etc.).

Dan Reed assegura que la seva intenció ha estat donar veu a dues víctimes d’abusos infantils, dues persones que es van sentir fascinades i atretes, a tots els nivells, per Michael i comprovar  com la seva relació amb ell va marcar les seves vides per sempre.

Són molts els que es pregunten per quin motiu les seves mares van permetre que sofrissin aquests abusos, o simplement, perquè ni es qüestionaven que el seu fill dormís al costat del cantant

Un dels aspectes que més revolada ha suscitat ha estat la postura de les mares dels dos protagonistes. Reed concedeix gairebé tant temps a les seves entrevistes com a les dels seus propis fills, i són molts els que es pregunten per quin motiu (diners?) van permetre que els seus fills sofrissin aquests abusos, o simplement, perquè permetien que el seu fill dormís al costat del cantant, sent tan petit i sols tots dos en una habitació. “Només tenia un fill, una missió, i la vaig cagar”, arriba a dir la mare de James.

La ressaca emocional que ha provocat el documental ha fet que fans de tot el món s’hagin dividit entre el #MJInnocent i la decepció més profunda. Sobre Leaving Neverland han abocat les acusacions de fer periodisme escombraries o sensacionalisme, fins i tot de ser partidista, ja que no hi ha opció de rèplica de l’altra part implicada (a excepció de les declaracions de l’artista negant les acusacions en enregistraments de 1993 i 2005). On està la presumpció d’innocència?, es pregunten molts dels seus partidaris en els fòrums d’internet, o qüestionen que no hi hagi evidències ni proves, recordant que l’FBI va arxivar el cas.

Alguns fans van més enllà, com el britànic Seany O’Kane, que va recaptar diners per a comprar anuncis en autobusos de Londres, amb l’objectiu de promoure una web que proclamés la innocència de Jackson.

El cantant Aaron Carter ha sortit en defensa de Michael assegurant que va passar els millors moments de la seva vida a Neverland, i que els que ara parlen en contra seva estan trepitjant la seva tomba.

 

Per la seva banda, la família de Michael també ha mogut fitxa. Ha interposat una denúncia contra el documental i ha demandat a HBO per 100 milions de dòlars. Taj Jackson, fill de Tito Jackson, un dels germans grans de Michael i membre original dels Jackson 5, està preparant el seu propi documental per a netejar el nom del cantant. No obstant això, també hi ha hagut veus a Hollywood que s’han alçat per a donar suport a Wade i James. Començant per la cantant Sia, les actrius Rosie O’Donell i Rose MacGowan, i les periodistes i presentadores d’importants programes com Ellen DeGeneres i Oprah Winfrey, que en un especial va entrevistar els protagonistes del documental.

El documental no només ha remogut i dividit postures, sinó que ha tingut efectes a tots els nivells, la majoria perjudicials per a la imatge de l’artista. Emissores de ràdio de Nova Zelanda o Canadà han deixat de reproduir cançons de Jackson a les seves llistes, el valor del ranxo s’ha desplomat i el productor executiu de The Simpsons va fer públic que volia deixar d’emetre l’episodi en el qual Michael li posava la veu a un personatge.