“Inspired in Barcelona”. El disseny mediterrani banya el ‘Salone del Mobile Milano’ 2019

Càlid, divers, obert i emocional. Darrera d'aquests 4 atributs es presenta aquest any el disseny “made in Barcelona” a la Setmana del Disseny de Milà 2019.

S

i existeix una cita ineludible per a qualsevol empresa relacionada amb el disseny o qualsevol dissenyador, aquesta és la que cada abril acull Milà. Algun s’aventuraria a assegurar que aquesta trobada entre artistes, dissenyadors i empreses és on neix el disseny, i és que la ciutat italiana condensa en una setmana dues de les seves grans trobades: Il Salone del Mobile i el Fuorisalone.

Si el primer acull totes les novetats dels grans noms del mobiliari i als dissenyadors més talentosos, el segon concentra en els barris més rics de la ciutat, les exposicions, els esdeveniments i el “show business” propi de tal prestigiós esdeveniment.

“Inspired in Barcelona: Mediterranean Design” submergirà a un públic procedent de tots els països del globus terraqüi en els ritmes i colors d’una ciutat rica de contrastos i repleta de talent.

Després de l’èxit al 2017 de l’exposició organitzada pel BCD (Barcelona Centre de Disseny) “Inspired in Barcelona: in & out”, el disseny més internacional barceloní torna aquest any al Fuorisalone 2019 amb una magna instal·lació en el distingit barri de Brera. En el número 14 de Via Dante, a l’interior d’un prestigiós edifici històric, “Inspired in Barcelona: Mediterranean Designsubmergirà a un públic procedent de tots els països del globus terraqüi en els ritmes i colors d’una ciutat rica de contrastos i repleta de talent.

El consagrat Emiliana Design Studio ha estat el triat per a dissenyar una instal·lació que cerca, a més de mostrar una col·lecció de variats productes, provocar una resposta emocional davant el públic internacional. Després dels quatre axiomes que divideixen l’exposició (Warm, Diverse, Open, Emotional) es podrà conèixer el know-how i viatjar a través de l’obra de dissenyadors i editores procedents de la capital mediterrània. També serà possible analitzar la relació entre el clima mediterrani i el llenguatge utilitzat pel disseny nascut a Barcelona, plasmat tant en dissenyar una peça, com en assimilar un concepte per a desenvolupar  una marca o un projecte.

El recorregut de la instal·lació destacarà l’estímul creatiu annexat a l’esperit mediterrani i els trets identitaris sorgits de la connexió entre la tradició i la innovació: materials naturals i tons càlids.

Aquests serviran de fil conductor entre la selecció de dissenys presentats per algunes de les prestigioses empreses del sector i els objectes creats per petites marques independents per a les quals l’artesania juga un paper fonamental.

També destaquen els ja indispensables del panorama barceloní: Tarruella Trenchs Studio, Lagranja Design, Isaac Piñeiro, Yonoh o Andreu Carulla.

Entre les empreses participants es troben grans noms del disseny nacional com la marca de catifes Nanimarquina, les editores d’il·luminació Santa&Col·le, Vibia i Marset, les empreses de tapisseria Carmenes i Joquer, l’emblemàtica BD Barcelona Design o la marca de tèxtils Teixidors, entre altres. En la cita també destaquen il·lustres noms com el de José Antonio Coderch i la seva làmpada Disa. També Josep Lluscà amb Woody, el seu tribut a la clàssica cadira de fusta que edita Resol, o l’internacional Jaime Hayon, amb la seva col·lecció de gerros Gardenias, produïts per BD Barcelona, Francesc Rifé amb la butaca Bud, un disseny que respira essència mediterrània, llançat l’any passat per Carmenes o Martín Azúa, al costat del tamboret Luco editat per Mobles114 i Kàntir, una col·lecció de gerros auto-produïts sota la seva pròpia editora: Martín Azúa Numbered.

També destaquen els ja indispensables del panorama barceloní: Tarruella Trenchs Studio, Lagranja Design, Isaac Piñeiro, Yonoh o Andreu Carulla. Les seves creacions, exposades sobre tarimes i mòduls expositius acompanyaran al visitant en una narració fluida i sensorial sobre l’estil de vida i els valors de la ciutat.

L’exposició es podrà visitar fins al 14 d’Abril i servirà de suport per a la presentació que algunes de les marques esmentades duran a terme aquests mateixos dies dins del recinte firal del Il Salone del Mobile.

Aquesta segona edició del projecte “Inspired in Barcelona” està promoguda per Catalonia Trade & Investment i l’Ajuntament de Barcelona, organitzada pel BCD Barcelona Centre de Disseny i amb la col·laboració de Cluster Habitat que, sota el mateix concepte, presenta una instal·lació ideada per CODIC. Totes les entitats han unit forces per a donar a conèixer, de forma internacional i en un marc sense igual, el potencial creatiu dels seus dissenyadors i de les gairebé 4.000 empreses actives en la indústria del disseny que formen part de la ciutat.

Imatges destacades:
D’esquerra a dreta, productes de Toru, BD Barcelona Design, Octaevo, Martin Azua, Vibia, Teixidors, Bover, Aparentment, Kettal, RS Barcelona, Santa&Cole. Imatges extretes de http://www.inspiredinbarcelona.com/