“Els barcelonins valoren el disseny”. Barcelona dóna la benvinguda a la tercera botiga MUJI

El minimalisme japonès s'uneix a l'exuberància espanyola: MUJI obre la seva botiga europea més gran, dins el famós edifici de La Unión y El Fénix, al Passeig de Gràcia de Barcelona.

L

a nova botiga de MUJI a Barcelona és probablement el que més s’acostaria al que Marie Kondo, l’experta japonesa en tidying [ordenació i arranjament de l’espai], veuria com a paradís a la terra: munts de camises acuradament plegades i organitzades per mida i color, prestatges de mitjons, llençols i sabatilles perfectament arreglats, una gran varietat de porta raspalls, cremes facials, petits quaderns i bolígrafs, tots ells endreçats sistemàticament. MUJI és el minimalisme japonès en la seva màxima expressió i ha obert la seva tercera botiga a Barcelona, ​​actualment la més gran d’Europa, en un dels llocs més luxosos de la capital catalana: el prestigiós edifici del La Unión y El Fénix al Passeig de Gràcia.

Fundada el 1980, MUJI ha estat promovent i exportant certa idea de l’estil de vida japonès des de principis dels anys 90, centrant-se en la qualitat del material i en un disseny de producte simple però funcional. Avui en dia, MUJI té al voltant de 7.000 productes diferents que es venen a 917 botigues en 28 països de tot el món. La simplicitat i la funcionalitat són inherents a cada article únic de MUJI i són el que els distingeix d’altres marques. La roba és de tall clar i està feta de materials com lli i cotó, els mobles estan fets de fusta de roure o noguera, els accessoris són d’un sol color i minimalistes. Res sembla superflu o innecessari, cada article està dissenyat per complir un propòsit.

“Els espanyols, especialment els barcelonins, valoren el disseny”, diu Joaquim de Toca, referint-se a l’èxit de MUJI en altres ciutats de moda i obsessionades amb el disseny com Milà o Londres.

Segons Joaquim de Toca, director general d’MUJI Espanya i Portugal, això és el que atrau els clients espanyols i específicament els clients que viuen en ciutats cosmopolites i bullicioses com Barcelona: “Els espanyols, especialment els barcelonins, valoren el disseny”, diu, referint-se a l’èxit de MUJI en altres ciutats de moda i obsessionades amb el disseny com Milà o Londres. Però el disseny ha d’anar de la mà amb la funcionalitat i un ús intel·ligent de l’espai. De Toca veu això com una altra raó principal per a la popularitat de MUJI a Espanya: “Especialment perquè l’espai en els apartaments és cada vegada més limitat a les grans ciutats, la qualitat i l’organització es tornen crucials”, explica. En megaciutats com Tòquio, on l’espai és rar i costós, aquest problema és encara més dramàtic i, per tant, requereix solucions intel·ligents, senzilles i estètiques.

Tenint en compte l’enorme èxit dels experts en organització com l’esmentada Marie Kondo, el concepte de minimalisme de MUJI està més de moda que mai. Una línia de productes estrella és una varietat de solucions d’emmagatzematge per organitzar perfectament l’espai i, a més, experimentar el que Kondo promet ser la “màgia que canvia la vida en endreçar”. Les lleixes d’apilament rectangulars es poden combinar per satisfer les necessitats individuals de cada un, mentre que les caixes toves fetes de polietilè o ratan es poden usar en moltes mides diferents per emmagatzemar i organitzar objectes més petits.

Naohito Watanabe, cònsol general del Japó a Barcelona, ​​creu que l’obertura de la tercera botiga de MUJI a Barcelona és un altre brillant exemple de les relacions econòmiques entre el Japó i Espanya.

D’alguna manera, MUJI pot ser vist com un ambaixador de la cultura i l’estil de vida japonesos, exportant no només el seu enfocament minimalista sinó també una mica del propi Japó. Naohito Watanabe, cònsol general del Japó a Barcelona, ​​creu que l’obertura de la tercera botiga de MUJI a Barcelona és un altre exemple brillant de les relacions econòmiques entre el Japó i Espanya, especialment perquè es va realitzar en col·laboració amb el Cercle Empresarial Japó-Espanya (CEJE), l’objectiu del qual és el foment de les relacions comercials entre ambdós països.

La nova botiga insígnia de Barcelona ofereix una sorprenent varietat de productes en tres plantes, des de línies de roba per a dones, homes i nens, cosmètics, articles de papereria i accessoris de viatge fins a mobles i aperitius japonesos. Convida els clients a endinsar-se en el món del minimalisme i l’eficiència japonesos proporcionant una experiència a la botiga d’un estil de vida Kondo, organitzat, net i equilibrat. Curiosament, com explica de Toca, MUJI en realitat té una agenda molt més ambiciosa que “simplement” ser una empresa minorista. Al Japó, MUJI literalment ofereix al client un paquet complet d’estil de vida MUJI, que ven cases prefabricades i completament moblades. A Tòquio, la companyia va obrir una mega botiga que inclou un supermercat que ven fruites i verdures fresques, hi ha un restaurant MUJI i fins i tot un hotel MUJI que, per descomptat, només utilitza els productes de l’empresa. I un projecte anomenat “Sensible 4 x MUJI” té la intenció d’obrir una xarxa d’autobusos sense conductor, dissenyats per MUJI, per connectar amb el transport públic les persones que viuen en zones rurals remotes.

MUJI vol combinar l’enfocament minimalista amb objectius ambientals com la reducció de residus i el reciclatge, així com la idea d’anti-luxe en no mostrar cap logotip o marca. El seu concepte de “No Brand Quality Goods” és la idea de produir productes de qualitat (Ryohin) sense logotips (Mujirushi) i va néixer com una antítesi dels hàbits d’una societat de consum al Japó que se centra en productes cars per ostentar la seva riquesa. És certament irònic que la seva botiga europea més gran ara es trobi en una avinguda de luxe tradicional com el Passeig de Gràcia, però la companyia simplement continua amb la seva estratègia d’obrir botigues en llocs de gran renom com ho va fer a Nova York o París, on MUJI va obrir una botiga a la 5a Avinguda i a Les Halles respectivament.