Taller artesanal i Showroom de Iriarte Iriarte

El nou disseny barceloní es troba al Born

Des de l’obertura del Nou Mercat del Born com a centre cultural l’any 2013, als carrers del voltant s’han instal·lat una sèrie de botigues on es pot trobar l’essència de la moda actual, fugint de grans marques de luxe i de la producció en sèrie. Una serpentina de carrers i negocis regentats precisament per propis dissenyadors de moda que també venen les seves creacions.

F

a ja dècades que la decadència de l’antic barri de la Ribera del Rec Comtal, com es coneixia antigament al Born, ha quedat enrere. Els turistes visiten a diari la Catedral del Mar, el Fossar de les Moreres i el Museu Picasso. D’aquí que al mateix passeig del Born i als carrers propers al Pla de Palau, s’instal·lessin una sèrie de boutiques de luxe, tant multimarca com de segell propi, mirant sempre més d’atreure al client estranger que a l’autòcton.

Ara bé, als carrerons més interiors, amb sortida al carrer Argenteria, hi havia aleshores una sèrie de locals buits que, amb els seus lloguers més assequibles, van anar acollint petits comerços de moda regentats per gent molt jove. “Després d’estudiar Disseny de Moda a l’Istituto Europeo di Design de Barcelona, vaig treballar un temps en botigues vàries, però volia provar sort jo sola, fer jo la selecció de marques i vendre també les meves creacions”, explica Carola Alexandre, al front d’Ivori (c/ Mirallers, 7). A la seva botiga hi trobem tant roba com calçat i bijuteria, tot made in Barcelona i rodalies. Aquesta és la premissa i el seu segell diferenciador. Al seu negoci trobem les espardenyes Naguisa, reconegudes arreu del món i fetes artesanalment, les arracades de ceràmica Levens, dissenyades per la també actriu Mar del Hoyo, marques d’estil casual com Rita Row o Vergudo i, sobretot, les peces creades per la pròpia Carola cada temporada.

Exterior de Ivori, la botiga de Carola Alexandre al Carrer dels Mirallers.

Alexandre té clar que allò que ven no té res a veure amb el low-cost ni amb les modes passatgeres. Peces d’edició limitada, teixits orgànics, patrons confortables. Una roba que emana un estil de vida i que, si bé també atreu els turistes (la zona ara és part d’una ruta per veure els graffitis que s’hi troben de fa anys), pels preus i la qualitat és part de la bitàcola dels barcelonins, com també ho és Colmado The Shop (c/ Brosolí, 5), oberta pocs dies després i a càrrec de Susana Rey Pleguezuelos, dissenyadora graduada a l’escola Felicidad Duce. “El Born respira artesania i tradició, sempre havia estat un barri d’artesans. D’aquí que m’hi volgués instal·lar i vendre marques poc conegudes i la meva pròpia, que porta el meu segon cognom”. Pleguezuelos són també peces limitades i es venen juntament a les de la firma Heinui, en exclusiva a Barcelona, una marca que causa furor a USA, Pale Swimwear, o Nude Label, entre d’altres. Totes són firmes compromeses amb el medi ambient i que també busquen anteposar la qualitat a la resta. Ara la Susana ha ampliat el negoci també amb una secció masculina, on predomina la firma portuguesa La Paz, que reivindica dos tradicions fonamentals del país veí: la marinera i la tèxtil.

“Recordo quan buscava un espai on instal·lar-me i just vaig veure que aquí havia obert una botiga de Lomografia, la tècnica fotogràfica. Vaig pensar que qui aprecia les tècniques d’abans apreciaria la meva roba”. La botiga Lomography Embassy Barcelona (c/d’en Rosic, 3) continua venent les mítiques càmeres Holga, Diana… i els seus accessoris. Al capdavant hi ha en Ramon Jiménez, que demostra que ser un bon botiguer vol dir escoltar el client i veure què li pot funcionar millor, i no vendre-li allò més car. Cal procurar que torni, que parli bé de tu. El boca-orella és precisament el que ha fet dels negocis d’aquests carrerons estrets un racó on es respira comerç en el propi sentit de la paraula: comunicació, tracte, bescanvi de productes, d’idees i de sentiments.

A tocar d’aquests tres establiments trobem dos ateliers: el d’Après Ski (c/ Vigatans, 11), de la joiera Lucía Vergara, qui pinta les seves creacions a una gran taula de fusta que pot veure’s a través dels amplis vitralls del seu estudi, i el d’Iriarte-Iriarte, de Carolina Iriarte (c/ Cotoners, 12), que fa bosses de mà i utensilis de pell que han aparegut a les grans capçaleres de moda d’arreu del món. Patrons molt pensats, picades d’ullet a la literatura i el cinema. Les peces de la Carolina responen a una filosofia molt concreta: “Quan els objectes estan fets per persones –a mà, un a un, amb cura i atenció-, contenen milers de petites decisions i variacions mínimes que resulten determinants. En aquests intervals –entre la forma de catàleg i la individualitat de la peça única– resideix el secret per a la creació d’objectes amb vida”. Tant la Carolina com la Lucía han optat pel taller-botiga, facilitant així la seva tasca i demostrant que allò que posen a la venda és fruit d’hores i d’un llarg aprenentatge previ, com tot ofici.

Tradició i modernitat. Aquest binomi troba en aquesta zona del Born un dels seus millors exemples. La llavor també de la sortida professional de molts nous dissenyadors que fugen de les grans corporacions i l’anomenat fast-fashion. Com explica Juan Salvadó, fundador de Moschino als anys noranta juntament amb Franco Moschino, i actual director de tesina a l’IED Barcelona (on, en el seu moment, va dirigir precisament la col·lecció final de Carola Alexandre): “Els qui es graduen ara en Disseny de Moda només poden competir amb les grans marques amb col·leccions càpsula, cuidant tots els detalls, amb acabats a mà i teles de qualitat. Tal vegada establir-se pel seu compte és difícil, però poden compartir un estudi o vendre conjuntament i així reduir despeses… D’aquesta manera segur que es faran un espai al mercat”.

De moment, i al costat d’altres botigues com La Clinique o La Tercera Shop, que també segueixen els mateixos principis, molts joves creadors han fet que al Born es respiri art i disseny com, per ara, enlloc més a Barcelona. Esperem que l’esperit es contagiï i envaeixi amb la mateixa intensitat altres nuclis de la Ciutat Comtal.