Bol d'açai

Diccionari Foodie: noves incorporacions a la cuina catalana

Anna Tomàs repassa per al The New Barcelona Post tot un compendi de mots nous incorporats a la nostra cuina quotidiana i que remeten a nous productes, nous hàbits d’ingesta o de viure el fet social del menjar
L

a cuina mediterrània és, sense cap mena de dubte, la més saludable i podríem dir saborosa del món, però s’enriqueix amb influències de tot el món. Us presentem un diccionari dels nous conceptes i productes culinaris que han aterrat darrerament a Barcelona:

Açai: és el fruit d’una palmera tropical que creix al centre i sud del continent americà, especialment a Brasil. Aporta molts nutrients, té un gran poder antioxidant i també, es diu, efectes afrodisíacs.

Afterwork: un dels molts vocables anglosaxons que estan prenent a l’assalt el nostre idioma. En aquest cas, es refereix al fet de sortir a prendre alguna cosa quan finalitza la jornada laboral.

Bao bun: una de les tendències en el menjar ràpid fora de casa. Un panet que es cou en la típica olla de vapor asiàtica i que té aspecte blanquinós, sabor suau i textura tendra. Pot emplenar-se amb qualsevol ingredient tot i que, això sí, cal menjar-ho calent.

Batch cooking: cuinar més el cap de setmana per cuinar menys els laborables. Així, pot congelar-se o conservar-se en la nevera el que s’ha preparat per menjar sa, sense haver de ficar-se a la cuina durant la resta de la setmana.

Brinner: terme que barreja les paraules breakfast i dinner. Es tracta, per tant, de menjar les restes del sopar pel desdejuni, o viceversa.

Brunch: una altra mescla, en aquest cas entre breakfast i lunch. Molt en voga actualment, és el potent desdejuni tardà o dinar primerenc que es gaudeix, normalment, fora de casa en els caps de setmana.

Batch Cooking

Carn madurada: és la carn que s’ha sotmès a repòs, en condicions especials, durant 3 o 4 setmanes aconseguint, així, un sabor, suavitat i tendresa molt benvolguts.

Cold brew: es tracta d’un mètode de preparar el cafè mitjançant un procés en fred, usant una cafetera d’èmbol, que aconsegueix mantenir tots els seus nutrients i obtenir un cafè lleuger però amb cos i tot el seu sabor.

Cronut: una variació originària d’Estats Units que barreja els sabors de dos ingredients típics d’un desdejuni, el croissant i el dònut.

Crossushi: també anomenat “Califòrnia croissant” és el resultat d’emplenar un cruixent croissant amb salmó fumat, algues nori, gingebre i altres productes de la cuina nipona, una creació de la cadena de pastisseries Mr. Holmes Bakehouse, molt coneguda a Califòrnia o a Seül, la capital sudcoreana.

Flat White: beguda inventada a Austràlia en la dècada de 1980 que s’elabora a partir d’una o dues càrregues de cafè espresso al que s’afegeix una fina capa de micro-espuma de llet calenta. Una mescla semblant al capuccino però sense tanta escuma, d’aquí el seu nom “flat”, pla.

Flexitarià: vocable que defineix als vegetarians flexibles en la seva dieta, fins al punt d’incloure dins la mateixa, puntualment, plats que continguin carn, especialment quan van a casa d’amics o familiars o a un restaurant.

Food Truck: Camions totalment equipats per preparar cuina al moment i vendre-la de forma ambulant, al carrer. Actualment comencen a formar part imprescindible de fires, festes majors i altres esdeveniments populars.

Foodtrotters: vocable que defineix als foodies que no dubten a viatjar a altres països en recerca del bon menjar. Les seves destinacions, més que ciutats, són restaurants, xefs, especialitats locals o mercats típics.

Kimchi: plat d’origen coreà que consisteix en nap, cogombre, col xinesa i altres ingredients fermentats amb sal al qual pot afegir-se salsa d’all, gingebre o bitxos.

Kombucha

Kombucha: beguda a base de te ensucrat que s’exposa a fermentació mitjançant l’anomenat “fong del te”. Se li atribueixen propietats medicinals no demostrades, com la seva contribució a evitar la caiguda del cabell o mitigar les indisposicions intestinals.

Mealsurfing: un moviment gastronòmic sorgit a Estats Units cap a 2012 que consisteix en sortir a menjar a cases particulars, generalment localitzades a través de les xarxes socials, compartint taula, estovalles i xerrades amb els desconeguts que formen part de la resta de comensals.

Mermaid Toast: un tipus de torrada que s’elabora a base d’algues blaves i verdes, formatge cremós, llet d’ametlles i altres ingredients i que es caracteritza pel seu color blau-lilós.

Mocktails: un nou vocable per descriure als còctels sense alcohol. Format a partir de les paraules angleses mock (simulació) i cocktail, es refereix a mescles tan conegudes com el San Francisco de sempre però vistes des de l’òptica de la nova cultura foodie.

Poke Bowl: amanida d’origen hawaià a base de peix cru, normalment tonyina o salmó, amb arròs i diferents verdures que se serveix en un bol. Acostuma a incloure kale, quinoa, alvocats, brots, llavors i diverses salses a escollir.

Raw food: dieta a base de fruites, verdures, llegums i llavors, de procedència ecològica, cuinades sense foc o, en cas d’usar-ne, sense utilitzar altes temperatures.

Amanida de wakame

Slow food: moviment que preconitza la idea de menjar parant esment no només a allò que menges sinó a com ho menges i en quina forma ho cuines. Prioritza les receptes locals que usen productes naturals i de quilòmetre 0.

Tempeh: producte alimentari procedent d’Indonèsia resultant de la fermentació de la soja per l’acció del fong rhizopus. Té tantes proteïnes com les carns, regenera la flora intestinal i no produeix colesterol.

Wakame: alga originària de l’arxipèlag japonès que aporta sis vegades més de calci que la llet. Resulta molt adequada per suplir manques nutricionals de ferro, a més de ser baixa en calories i tenir un alt poder saciant.