El projecte Model batega! , guanyador del concurs per a la transformació de la Model.

Així serà l’espai d’equipaments i habitatge públic que es construirà a la Model

El concurs públic per la transformació de la Model ja té guanyador. El projecte Model, batega! ha estat triat per convertir l'antiga presó en un espai obert i amb usos per a la ciutat, creant un nou pulmó verd a l'Eixample de Barcelona.
L'

Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dijous que un pol d’equipaments, habitatge públic i molt espai verd ocuparan la Model, tancada des de l’any 2017. Es mantindrà el patrimoni i la memòria del vell centre penitenciari sense aixecar nous edificis i es preservarà l’essència de l’estructura del panòptic que sempre li ha donat la imatge amb el qual se’l coneix. El consistori preveu que les obres comencin en el pròxim mandat, malgrat que l’objectiu inicial era fer-ho el 2020.

Model, batega! ha estat el projecte seleccionat pel jurat com el millor plantejament de reordenació i transformació de l’antiga presó, convertint un recinte tancat i opac en un d’obert i amb usos de ciutat. L’equip tècnic Forgas Arquitectes i Planas Esquius Segatti ha obtingut la valoració més alta del concurs públic, llançat al maig de 2019. La proposta ha encaixat amb els criteris establerts pel pla director, consensuat amb els veïns en un procés participatiu, i la modificació del pla general metropolità, aprovada inicialment i que regula els 27.723 metres quadrats de tot l’espai.

El parc urbà quedarà perfectament integrat amb els diferents equipaments.

El jurat, format per membres del consistori, professionals i representants externs, ha destacat l’aposta “contundent” de la proposta guanyadora per conservar la imatge de la Model “entesa com a conjunt”, a més de valorar que ha aconseguit integrar el programa d’equipaments públics i habitatges en els edificis existents, guanyant superfície i incorporant-los en el futur parc urbà.

Una llar d’infants, un institut-escola, un equipament residencial, un pavelló poliesportiu, un espai memorial, un per a joves i un altre per a economia social i solidària donaran servei en el futur recinte de la Model al barri de l’Eixample i a Barcelona. També hi haurà una aula ambiental i espais artístics vinculats a altres equipaments. En total, tindran 24.131 metres quadrats i se situaran en tres edificis ja existents: el d’administració, que dóna al carrer Entença; el dels tallers, que dóna a Nicaragua, i el panòptic.

Així es veurà l’interior del futur recinte de la Model.

Els pisos públics ocuparan 14.150 metres quadrats i se situaran als braços del panòptic, superant la reserva de superfície que es demanava en el concurs, de 12.292 metres quadrats. El parc urbà tindrà 14.510 metres quadrats, també ampliant el que es preveia en el concurs. L’espai verd, que es convertirà en un nou pulmó verd a l’Eixample, quedarà ben integrat amb els edificis del recinte i el panòptic serà l’element estructurador dels recorreguts, mentre que les galeries serviran com a corredors interiors.

Pròximes passes a seguir

No es construiran nous edificis i s’aprofitarà l’estructura del panòptic.

Una cop triada la proposta Model, batega!, l’equip redactor elaborarà durant l’any que ve el projecte d’ordenació del conjunt i el projecte d’espais lliures, basant-se en l’oferta guanyadora, procés que durarà uns nou mesos i comptarà amb un pressupost de 360.000 euros. Serviran com a guia per l’Ajuntament, que espera llançar el 2022 els concursos per redactar cadascun dels projectes constructius dels equipaments, usos i espais previstos.

El consistori d’Ada Colau ha remarcat que s’anirà dotant la transformació urbanística de la Model de recursos “en funció de la disponibilitat pressupostària i la situació pospandemia”, amb l’objectiu de “començar les obres al més aviat possible”.