Edificio DGarden Blackstone Diagonal
L'icònic edifici de les jardineres, a l'Avinguda Diagonal, es va construir el 1978. @TheNBP

Blackstone inverteix 10 milions en la rehabilitació de l’edifici DGarden

Quatre anys després de comprar l'emblemàtic immoble d'oficines als propietaris de Planeta, el fons ha executat un projecte per remodelar l'interiorisme i millorar la sostenibilitat, i ara renovarà l'àrea d'accés exterior amb el repte d'assolir el 100% d'ocupació a finals d'any

Barcelona ha estrenat desenes d’edificis d’oficines les darreres dècades, però cap no ha aconseguit superar en bellesa exterior el complex DGarden 662 de l’Avinguda Diagonal, més conegut com a Edifici Planeta o com l’antiga seu de Banca Catalana. Construït el 1978 pels arquitectes Josep Maria Fargas i Enric Tous, aquest singular immoble, emblema del racionalisme català de la segona meitat del segle XX, va ser un autèntic avançat al seu temps en projectar un icònic jardí vertical que es va convertir en referència a tot Europa.

L’immoble acull la seu corporativa del Grup Planeta. @TheNBP

Més de 40 anys després, l’edifici, amb les seves característiques jardineres amb plantes penjants, continua sent l’emblema del districte de negocis de la capital catalana i més després del procés de rehabilitació de l’immoble impulsat pel gegant financer internacional Blackstone, que n’és el propietari des de l’agost del 2018. Fa quatre anys, el fons nord-americà va adquirir l’edifici per 210 milions d’euros a la família Lara, propietària del Grup Planeta, i ara ha invertit 10 milions d’euros per rentar-li la cara i posar-lo al dia, en un procés que es va iniciar el 2019 i culminarà el 2023.

El projecte de rehabilitació i reposicionament de DGarden 662 —el nom adoptat per l’edifici després de canviar de mans— ha estat liderat per Rivoli Asset Management, la firma immobiliària que gestiona els diferents complexos d’oficines que té Blackstone a Espanya. A Barcelona, ​​a més del DGarden, Blackstone és el propietari de la Torre Tarragona i ultima la finalització d’un complex d’oficines ubicat al carrer Àlaba 111, al districte [email protected]. El valor dels tres immobles d’oficines supera els 450 milions d’euros.

El nou vestíbul d’entrada del renovat edifici d’oficines, on treballen 1.500 persones.

Envoltat d’uns jardins exuberants que llueixen com mai, el complex que acull la seu corporativa de Planeta disposa de 27.352 metres quadrats d’oficines repartides en tres mòduls octogonals de 9 plantes i units, formant un triangle. A més, té un mòdul adjacent de tres plantes a l’entrada de l’edifici que anteriorment havia sigut l’auditori de Banca Catalana i que avui acull la seu de la clínica de reproducció assistida Institut Marquès. El perímetre de cadascuna de les nou plantes del vistós conjunt principal està envoltat de dos cinturons de jardineres que suposen un total de 3,2 quilòmetres de zones verdes en vertical. Perquè el conjunt llueixi sempre en condicions òptimes, al DGarden hi treballa un oficial de jardineria a temps complet, acompanyat d’un paisatgista, d’un equip especialitzat en la poda en alçada i d’una brigada de manteniment.

L’edifici està llogat al 90% —amb un total de tretze llogaters— i té disponibles únicament 2.400 metres quadrats (en mòduls que van des dels 400 m² als 1.000 m²) que es preveu que estiguin ocupats abans que finalitzi 2022 després de la reforma que s’ha realitzat de l’interior de totes les plantes. El Grup Planeta és el principal llogater del DGarden, ja que ocupa 15.000 m², el 55% del total, entre les plantes tercera i novena. Altres empreses que estan instal·lades al complex són Mediabrands, Antena 3, Banco Mediolanum, Antena 3 Advertising, Huawei i Matinex; a la planta baixa hi ha també una oficina de BBVA, entitat on va acabar englobada l’antiga Banca Catalana. En total, unes 1.500 persones tenen el seu lloc de treball al complex.

Una de les noves zones comunes creades amb la reforma.

“Estem en negociacions amb diverses empreses i en els pròxims mesos, si tot va bé, l’edifici estarà al 100% d’ocupació”, avança Ignacio Fonseca, soci fundador de Rivoli Asset Management. Segons Fonseca, el lloguer al DGarden “se situa per sobre de la mitjana de la renda prime de Barcelona, ja que té més representativitat que els de la competència i millors qualitats i serveis gràcies al projecte de rehabilitació i reposicionament” que està a punt de culminar.

Caracteritzat pel jardí vertical, l’edifici està format per tres cossos de nou plantes. @TheNBP

La rentada de cara de l’edifici s’ha centrat fins ara en la remodelació dels espais interiors i de les zones comunes, amb una renovació total del vestíbul a doble alçada i de la recepció, i dels ascensors, passadissos, lavabos i vestíbuls de cada planta. S’han instal·lat llums led per millorar la sostenibilitat i s’han millorat els sostres i els paviments. A més, s’han creat noves zones comunes com un working lounge, un auditori i vestidors, i s’han instal·lat places al pàrquing per a patinets, motos i cotxes elèctrics. Després de la reforma, DGarden 662 obtindrà el certificat de sostenibilitat Leed Gold, tot i que aspira a aconseguir la classificació Leed Platinum més endavant amb noves millores.

Rivoli va encarregar el projecte d’interiorisme a la firma barcelonina d’arquitectura GCA Architects, fundada per José Juanpere i Antonio Puig, i molt especialitzada en disseny d’hotels de luxe, i habitatges i oficines d’alta gamma. “Apostem per GCA perquè volem que les nostres oficines ofereixin l’experiència d’un hotel. La idea ha estat traslladar també a l’interior l’efecte wow que provoca l’edifici i que l’experiència de les persones que hi treballen sigui tan agradable com sigui possible”, explica Fonseca en una entrevista amb The New Barcelona Post.

Ara aquest espai d’accés des de l’Avinguda Diagonal i la font també es renovarà. @TheNBP

“Aquesta actuació no només és una millora per a l’immoble, sinó per al conjunt de la ciutat. Aquest edifici va ser molt avançat per a la seva època, tant en disseny, com en arquitectura i enginyeria. És una autèntica obra d’art, un exemple viu d’integració de naturalesa i arquitectura“, subratlla Fonseca.

Un cop executada la reforma interior, els pròxims mesos el projecte de rehabilitació afectarà la zona del passadís d’accés exterior. S’ha consensuat amb l’Ajuntament de Barcelona la modernització de l’entrada de l’edifici per Diagonal, però respectant l’estètica i la personalitat del projecte original de Fargas i Tous. La idea és embellir l’entrada principal, canviar el paviment i renovar la font que acull els visitants. Aquesta fase de les obres s’acabarà a finals d’any, però el 2023 es faran algunes actuacions més per culminar el projecte.

L’antic auditori acull actualment la clínica de fertilitat Intitut Marquès. @TheNBP