Foto de David Iskander

Barcelona llegeix: Els cafès i restaurants literaris de la Ciutat Comtal

“En aquest local es pot llegir”, avisa un quadre penjat a la paret de la granja La Nena. Com aquest establiment mític del barri de Gràcia a Barcelona, hi ha molts bars i locals a la Ciutat Comtal on els llibres són molt més que un element decoratiu.

M

al endreçats a les prestatgeries, damunt les taules o perfectament disposats en diferents lleixes, els llibres inviten a descobrir les històries que atresoren als qui disposen de més de 5 minuts per esmorzar o berenar. La globalització esborra els bars de tota la vida, però no tot està perdut. Hi ha espais i granges històriques que, gràcies a la literatura, compten amb una clientela fixa.

Des dels cafès de llibreries com la Laie o La Central fins a bars on es practica el book crossing, Barcelona és un niu de literatura. Lletraferida, la Ciutat Comtal s’aferra als llibres, a les tardes de lectura, sols o acompanyats, no només dels amics i la parella, sinó també d’un bon tros de pastís, una magdalena, un cafè amb llet o, ara que arriba el bon temps, una orxata. Agafeu el llibre que teniu a mitges. Avui avançareu segur unes quantes pàgines. En pocs dies segurament us en regalaran un altre i, per tant, cal que anem per feina.

Us proposem un recorregut pels millors cafès i restaurants literaris de Barcelona. Shhh, silenci. Hi ha qui ja llegeix.

Els clients es cedeixen la premsa i intercalen la lectura de l’actualitat amb la del llibre que sempre porten a la bossa. Es llegeix a la barra, al seient del piano que ocupa un racó del local i, fins i tot, a peu dret.

La Nena

LA NENA  (C/ Ramón y Cajal, 36-38)

Si algun adjectiu defineix aquesta xocolateria del barri de Gràcia és entranyable. Tauletes de marbre blanc, una barra de fusta plena a vessar de pastissos i galetes artesanes i una sala dedicada als nens amb desenes de jocs de construcció al seu abast, han convertit aquesta granja en un dels espais predilectes de molts per esmorzars i berenars. La carta és sublim: sucs naturals, xocolata a la tassa, gelats artesans, creps i un assortiment d’entrepans i torrades fan la competència als pastissos esponjosos que tempten fins al menys amant del sucre.

Els matins, inclosos els del cap de setmana, La Nena esdevé una biblioteca improvisada, sense wifi. Els clients es cedeixen la premsa i intercalen la lectura de l’actualitat amb la del llibre que sempre porten a la bossa. Es llegeix a la barra, al seient del piano que ocupa un racó del local i, fins i tot, a peu dret. És el moment de calma de la granja, ja que a la tarda els nens eclipsen qualsevol activitat solitària. Matins que avancen cap al migdia entre tinta impresa i un estómac feliç com un xínxol.

Cafeteria de la Laie

LLIBRERIA LAIE (C/ de Pau Claris, 85)

El gust per la cultura s’estén també a la gastronomia. El cafè de la llibreria Laie al carrer Pau Claris, a tocar de plaça Urquinaona, destaca pel seu ambient tranquil i relaxat. Ubicat just damunt la llibreria i amb una meravellosa terrassa interior on la llum inunda qualsevol esmorzar o lectura, és un espai idoni pels qui busquen la intimitat que reclamen certes converses i certs llibres d’àrdua prosa.

Està concebut com un cafè tradicional on es pot menjar i beure a qualsevol hora del dia. L’oferta gastronòmica es basa en la cuina tradicional, elaborada amb sensibilitat contemporània. Qui havia dit que no es pot menjar amb una mà i sostenir un llibre a l’altra? Aneu qualsevol dia a la Laie i veureu el que és ser lletraferit.

En aquest refugi a les altures s’amaga el tresor de la casa. Una prestatgeria plena de llibres de les més diverses procedències i de tots els gèneres, des de Robertson Davies a Agatha Christie passant per un petit àlbum de les instantànies del fotògraf Kim Manresa

Cafè Adonis

ADONIS (C/Bailén, 188)

L’Eixample Dret és, encara avui, un barri tranquil, que només desperten les taules de ping-pong al Passeig de Sant Joan i l’inquiet Mercat de la Concepció. Els bars opten per la decoració tradicional de fusta i molts basen la seva popularitat en els aparells de televisió que retransmeten els partits de futbol. Per això l’Adonis sembla un extraterrestre en ple carrer Bailén. Un ovni arribat del nord d’Europa, amb els amplis finestrals, els sostres altíssims, l’escalinata cap a una mena de segon pis que es metamorfosa en unes golfes.

Precisament en aquest refugi a les altures s’amaga el tresor de la casa. Una prestatgeria plena de llibres de les més diverses procedències i de tots els gèneres, des de Robertson Davies a Agatha Christie passant per una petit àlbum de les instantànies del fotògraf Kim Manresa. Si voleu amagar-vos de tot i de tothom, l’Adonis us brinda aquest magnífic espai on, a través de la lectura, podreu deixar enrere qualsevol mal de cap. I si us entra gana, la cuina de mercat i els plats ràpids però 100% artesanals us donaran corda per seguir llegint i llegint i, de tant en tant, espiar als veïns de taula. Escriure, llegir, és una mena d’espionatge, no és cert?

Els Quatre Gats

ELS QUATRE GATS (C/ Montsió 3 bis)

Els Quatre Gats s’inaugurava a Barcelona el 12 de juny de 1897, inspirat en el restaurant Le Chat Noir de Paris. Va destacar per ser un lloc insòlit, a mig camí entre les tavernes, l’hostal tradicional i el refinament de les cerveseries modernistes. Precisament per aquest caràcter d’innovació, aviat es va convertir en el punt de trobada d’un grup d’artistes, bohemis i intel·lectuals que presidien el moviment modernista de la ciutat.

Pablo Picasso o Santiago Rusiñol, entre d’altres, van penjar en aquest local els seus primers quadres sense sospitar el valor que tindrien en un futur. Picasso fins i tot va dissenyar la portada de la carta. Isaac Albéniz i Antoni Gaudí també freqüentaven el local que avui s’ha convertit en un dels restaurants més visitats pels estrangers durant la seva estada a la Ciutat Comtal. No obstant això, Els Quatre Gats segueix tenint clientela autòctona fixa, assidus amants de la tradició que s’instal·len en alguna de les petites taules del local amb un catàleg o un llibre de poesia i que de tant en tant, un cop absorbit un bon bocí de bellesa, recorren els diferents detalls d’aquest bar/restaurant ubicat als baixos d’un edifici projectat per l’arquitecte, també modernista, Josep Puig i Cadafalch.

Al costat de l’espai on tenen lloc espectacles de tot tipus (teatre, monòlegs, màgia, música i varietats) hi ha una mena de biblioteca de la qual pots escollir el títol que vulguis i, si quan arribi l’hora de marxar no l’has acabat, endur-te’l a casa.

CAFÈ TEATRE – TEATRENEU (C/ Terol, 26)

El primer cop que entres a la Sala Cafè Teatre tens la sensació de trobar-te en un lloc únic. S’hi respira teatre i el pas de tants i tants artistes. La proximitat de l’escenari i una decoració molt acurada fan de la Sala Cafè Teatre un espai molt especial on refugiar-se, no només a llegir dramatúrgia.

Al costat de l’espai on tenen lloc espectacles de tot tipus (teatre, monòlegs, màgia, música i varietats) hi ha una mena de biblioteca de la qual pots escollir el títol que vulguis i, si quan arribi l’hora de marxar no l’has acabat, endur-te’l a casa. A canvi, el Teatreneu et demana que si tens llibres per casa que no et fan el pes o ja no tornaràs a llegir, els portis al Teatre. Tot depèn de la consciència de cadascú, però el que està clar és que els habituals d’aquest cafè saben el valor que té una biblioteca com aquesta i per això ajuden a perpetuar-la.

Salambó

SALAMBÓ (C/ Torrijos 51)

El Café Salambó no només és un restaurant mític del barri de Gràcia i un punt de trobada dels aficionats a la lectura i el cinema, sinó també un espai que promou la literatura i els autors autòctons. Sovint organitza trobades amb escriptors de renom, com Enrique Vila-Matas o Jordi Puntí.

La cuina, catalana i de mercat acompanya moltes lectures que han començat de bon matí qualsevol dissabte i que, gràcies a l’ambient íntim d’aquest espai, s’han cruspit moltes hores sense que en siguem conscients.

LA CENTRAL  (C/Mallorca 237)

El cafè d’aquesta llibreria és un espai lluminós al mig de l’Eixample on combinar el plaer de la lectura i la bona gastronomia. Una mostra més de la necessitat a Barcelona de llibreries/cafeteria, tan abundants en els països anglosaxons. Res millor que relaxar-se a mitja tarda contemplant les novetats editorials, sucumbint davant d’un nou títol i engegant la seva lectura amb un bon tros de pastís i una tassa de te.