El Millor Disseny de l'Any, © Xavier Padrós”

Barcelona Design Week: Revalorar, objectes i disseny per a un món més sostenible

La 13a. edició de la BDW ha unit la FAD i el Museu del Disseny. Una aliança que obre portes i que inicia una nova forma de presentar la ciutat i consolida la setmana del disseny a Barcelona a escala internacional

Aquest any, la Barcelona Design Week ha tingut un caire molt especial. A la iniciativa organitzada per Barcelona Centre de Disseny s’han sumat dues grans institucions. El FAD (Foment de les Arts i del Disseny) i el Museu del Disseny de Barcelona, els quals, gràcies a la promoció de l’Ajuntament, han fet possible la celebració d’un esdeveniment complet i transversal que ha inclòs més de 130 activitats repartides per tota la ciutat. “Sumar per multiplicar” ha estat la insígnia d’aquesta aliança que, com ha expressat Pilar Vélez, directora del Museu del Disseny, “permet presentar la ciutat d’una nova forma”.

Sota el lema “Revalorar”, la Barcelona Design Week 2018 s’ha centrat a reflexionar sobre el model actual de consum de béns i serveis. Quines relacions tenim amb els objectes? Com hem de consumir per aconseguir un futur sostenible? Interrogants plantejats des de l’òptica del disseny i que insten la ciutadania i els professionals a participar en una sèrie d’activitats, conferències, tallers, instal·lacions i exposicions que han tingut com a epicentre el Disseny Hub Barcelona, però que s’han connectat amb tota la ciutat. Com ha expressat Isabel Roig, directora general del BDC Barcelona Centre de Disseny, d’això tracta aquesta iniciativa: “La Barcelona Design Week és un esdeveniment que forma part d’una xarxa mundial de designs weeks i el que hem de fer és fer-la créixer, fer-la més internacional, més potent i obrir-la cada cop més a la ciutat”.

L’inici de la BDW l’ha marcat la conferència inaugural impartida pel brasiler Humberto Campana, fundador, juntament amb el seu germà, de l’Estudio Campana. El dissenyador, un dels més prestigiosos i reconeguts del món, ha compartit la seva mirada sobre els objectes i quin valor els donem. Caracteritzat per mostrar el costat B de les coses, Campana és un especialista en blends de disseny, en què transforma i reinventa els objectes i dona valor a materials que la societat normalment no els dona.

El Barcelona Design Summit, el congrés anual que promou l’esdeveniment, ha estat enfocat en dos objectius de les Nacions Unides: la ciutat i la comunitat sostenibles i la producció i el consum responsables. Destacats professionals de l’àmbit del disseny, com ara la sociòloga i agent de canvi Leyla Acaroglu, Campiona de la Terra de l’ONU, o Carlo Ratti, director del Senseable City Lab del MIT, han abordat les seves ponències seguint el lema d’aquesta edició i oferint les seves experiències sobre com el disseny pot cooperar per aconseguir un món millor.

 “La Barcelona Design Week és un esdeveniment que forma part d’una xarxa mundial de designs weeks i el que hem de fer és fer-la créixer, fer-la més internacional, més potent i obrir-la cada cop més a la ciutat”, ha dit Isabel Roig.

Des del Museu del Disseny, l’aportació ha dut a proposar dues activitats concretes per a aquest esdeveniment: l’exposició “Dissenyes o treballes? La nova comunicació visual 1980-2003” i diverses activitats destinades a les famílies, ambdues a l’espai del Museu.

Quant al FAD, aquest ha contribuït amb “l’excel·lència i la cultura del disseny a través dels diferents professionals i empreses que el conformen”, ha expressat la seva presidenta, Nani Marquina. En aquest sentit, per primer cop, els prestigiosos Premis FAD —els premis més importants de la península Ibèrica i les Illes Canàries— que concedeix l’associació en els seus diversos àmbits del disseny, s’han celebrat en el context de la Barcelona Design Week.

Humberto Campana, © Carolina-Sainz”

A més dels premis, també s’ha presentat “El millor disseny de l’any”, una exposició que recull les obres finalistes i guanyadores dels Premis FAD en totes les seves disciplines. Una oportunitat única per veure i apreciar prop de 500 obres i projectes de rellevància i comprendre per què el jurat, presidit per experts nacionals i internacionals, reconeix en elles la innovació, el prestigi i l’excel·lència.

L’Assaig General ha estat un altre dels esdeveniments que s’han celebrat en aquest marc. Una iniciativa que fa tres anys que es desenvolupa i que consisteix en la possibilitat de plantejar problemes socials que preocupen la societat des de l’òptica del disseny. En aquesta ocasió s’ha comptat amb el comissariat de l’artista David Bestué i els arquitectes Moisés Puente i Miquel Mariné.

Podem continuar amb el model actual de producció i consum de béns i serveis? Podem basar la nostra economia en un sistema de creixement infinit? Com ens relacionem amb tot el que tenim i desitgem tenir? Com afecta la relació entre nosaltres i les ciutats? Les preguntes que s’han plantejat en aquesta edició de la BDW 2018.

Partint de “La rebel·lió dels objectes” com a títol, Moisés Puente ha explicat que, en lloc de qüestionar-se per què la societat de consum ha perdut l’afecte cap als objectes, la seva proposta ha estat interpel·lar el ciutadà i el professional en la creació de nous vincles que ens connectin amb els objectes. Una reflexió que s’ha materialitzat a través de conferències i de la feina de diversos artistes i creadors que han participat en una exposició pública amb bodegó d’objectes. També, un punt de reclam ha estat “Nou paisatge domèstic. BCN: 2018”, una cúpula feta amb deixalla tecnològica, creació del dissenyador industrial Mau Morgó, i exposada durant aquests dies a la plaça de la Universitat.

Un altre dels punts destacats ha estat l’exposició “BÀSICS: un passeig per qüestionar-nos”. “En ella s’ha pretès repensar la societat i tot el que ens rodeja, i s’ha recreat un parc obert on passejar i fer-se preguntes de forma individual i col·lectiva”, ha explicat Isabel Roig.

 “Sumar per multiplicar”, clau en aquesta edició.

Per a aquesta edició, el convidat internacional ha estat el Consolat General d’Itàlia, que ha organitzat dues exposicions sobre el disseny en aquest país al recinte de Palo Alto. Entre altres iniciatives, el primer festival de gastronomia i disseny Tastadisseny, amb un mercat en què degustacions, art i artesania han anat de la mà, i en què s’ha exposat la instal·lació RR201 del dissenyador Andreu Carulla per al Celler de Can Roca; o les escoles de disseny, que han tingut la seva participació amb “LATENT”, un espai per a la promoció de joves talents, i les activitats a tota la ciutat… que han involucrat la col·laboració d’empreses, tallers, botigues i establiments, els quals han obert les seves portes per apropar el disseny a la comunitat, per respirar-lo i viure’l en uns dies vitals per al futur del disseny.