Healthtech The NBP
Foto de Samuel Zeller

A la recerca d’innovacions ‘healthtech’: segona convocatòria de CRAASH Barcelona de Biocat

El programa ajuda a accelerar projectes de dispositius mèdics, diagnòstic, e-health i digital health sorgits de Catalunya i d’arreu d’Europa. Entre els projectes sorgits de la primera edició figuren unes ulleres intel·ligents, un exoesquelet low cost i un dispositiu anti estrès
S'

obre la recerca de projectes de tecnologia puntera (diagnòstic, dispositius i e/digital health), sorgits de centres de recerca, instituts de recerca i universitats de la BioRegió de Catalunya i d’arreu d’Europa. Això vol dir que Biocat ha obert la convocatòria per participar a la segona edició del programa d’acceleració CRAASH Barcelona, ​​un programa gratuït de 12 setmanes que ajuda els equips de recerca catalans i d’altres països europeus a llançar amb èxit al mercat innovacions en l’àmbit healthtech. La nova convocatòria està oberta fins el 13 de març a la pàgina web www.craashbarcelona.org i el programa començarà a Barcelona el 13 de maig.

CRAASH Barcelona admet projectes de recerca en fase de prova de concepte o prova de viabilitat. Les empreses ja establertes també poden presentar-se si es troben en fase de cerca d’una aplicació en salut per la seva tecnologia i/o cercar/validar el seu model de negoci. El programa és gratuït, és equity free i proporciona una borsa de fins a 10.000 euros per als viatges dels equips.

COM FUNCIONA CRAASH BARCELONA

CRAASH Barcelona selecciona i entrena equips perquè comercialitzin les seves tecnologies en un període d’entre 3 i 5 anys. Els participants estaran guiats per mentors experts del CIMIT (Boston), l’acceleradora de salut amb més experiència del món. En 15 anys, el CIMIT ha accelerat amb èxit més de 600 projectes de healthtech, ha duplicat la taxa de comercialització i ha reduït a més de la meitat el temps per arribar a la fase següent.

CRAASH Barcelona està organitzat per Biocat en col·laboració amb CIMIT i forma part del programa de bootcamps d’EIT Healthel principal consorci de salut europeu. Aquest any, a més, CRAASH compta amb NUI Galway com a nou partner.

Alguns dels participants a CRAASH Barcelona tindran l’oportunitat de validar el seu projecte en alguns dels millors ecosistemes de salut a Europa (París i Delft). Els millors equips també viatjaran a Boston on, a més de validar els seus projectes en l’ecosistema d’EUA, podran fer entrevistes i buscar col·laboracions gràcies a una agenda personalitzada.

ALGUNS CASOS D’ÈXIT DE LA PRIMERA EDICIÓ
CRAASH Barcelona ha estat distingit per Diario Médico com una de les ‘Millors Idees en Salut’ de 2018. A la primera edició de CRAASH Barcelona van participar vuit projectes, entre els quals es troben ABLE, Biel Smartgaze i iBreve.

L’equip d’ABLE (Assistive Biorobotic Low-cost Exoskeleton), en col·laboració amb l’Institut Guttmann, treballa en el desenvolupament d’un exoesquelet robòtic lleuger que permet ajudar a caminar pacients amb lesió medul·lar per afavorir la seva rehabilitació.

Biel Smartgaze, per la seva banda, desenvolupa unes ulleres smart basades en visió per computador i realitat virtual amb l’objectiu de millorar la percepció visual de persones amb baixa visió per tal de millorar la seva autonomia.

La irlandesa iBreve es basa en un dispositiu portàtil que es col·loca en el sostenidor i analitza els patrons de respiració de les usuàries que el porten. La tecnologia ofereix retroalimentació immediata per impedir que l’estrès arribi a nivells perjudicials.

Biocat és l’organització que impulsa l’ecosistema de la salut i les ciències de la vida a Catalunya i treballa per transformar la ciència i la tecnologia en creixement econòmic i impacte social. Va néixer el 2006 a iniciativa de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona i aplega en els seus òrgans de govern representants de tots els estaments que configuren la BioRegió de Catalunya.

El 2013, amb l’objectiu d’augmentar l’impacte d’aquestes activitats estratègiques, Biocat va llançar Moebio, iniciativa que reuneix diferents programes de formació per accelerar l’emprenedoria i la innovació en l’àmbit sanitari. Moebio és un dels programes d’acceleració pioners a Europa, segons rànquings com els de Digitalhealth.careers, Mobile World Capital o Tech EU.

CRAASH Barcelona és un dels programes insígnia de Moebio, juntament amb Design Health Barcelona (d·Health Barcelona).